Det farliga förbudet till den hälsosamma maten

Visst har den en negativ klang? Hur kan det vara det när ”hälsosamt” finns med, det är väl ändå ett positivt begrepp?

Dessvärre behöver det inte alltid vara så. Vi lever i en värld där vi alla människor har olika förutsättningar och olika perspektiv till hur det är att leva hälsosamt. För visst vill vi alla leva ett gott liv, och må bra?

Men vad är hälsosamt då? Ja som sagt, vi har alla våra egna uppfattningar kring vad det innebär. Det som kan upplevas hälsosamt enligt vissa behöver inte betyda det för andra. Men de flesta kan medge att det bl.a. innefattar ett liv med träning, bra omgivning men också, framförallt, bra mat. Sist nämnda är också något som vi alla kan tolka olika, och där vissa av oss drar allt över en kant; inget socker, glutenfritt och det ska vara ekologiskt. Frågan är, behöver det alltid vara hälsosamt?

Vissa av oss bör tänka mer på näringsrik och ren kost. Visst kan snabbmat, halvfabrikat, vara lockande och gott för stunden. Men vad gör det med kroppen i stor konsumtion och under längre period? Dessa personer kanske bör tänka på att äta mer hälsosamt, i syfte på ren mat för att tänka långsiktigt. Vi vill väl att kroppen och alla dess organ ska kunna fungera som den ska länge? Större majoriteten av världens befolkning (särskilt vissa världsdelar) enligt forskning, bör tänka mer på det här viset.

Men som sagt, vi har även vissa av oss, där hälsosam mat också går till en överdrift. Där man hela tiden begränsar sig, och kanske andra, där det liksom påverkar även det sociala sammanhanget. Har du slutat att gå och fika med kompisar på grund av att du vill äta hälsosamt och motstå ”frestelserna” eller ”det farliga sockret”? Eller låter du dina barn endast begränsas till den hälsosamma maten utan socker, gluten? Vad händer då när de väl får möjlighet att välja själva?

Det kan faktiskt gå så långt att en sådan begränsning kan göra att du får en desto negativare effekt senare. Att ditt barn istället överäter när det väl kan och får. Eller om du själv släpper på det kan det bidra till att du överäter allt istället. Eller det omvända, om du begränsar dig alltför mycket, att du inte får i dig all näring som kroppen egentligen behöver få. Då är det väl inte hälsosamt längre?

Vad vill jag då ha sagt med det här?

Att hitta en balans är svårt, det gäller allt i livet. Det jag vill förtydliga är bara att det jag anser och tror på är en hälsosam livsstil och kost; en varierad, balanserad, näringsrik och ren kost, men där man även tillåter sig själv och njuta av det goda i livet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Med kraft från WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: